Contact Sales and Marketing Manager: 00989125350185

خواص خرما

سالومه آرمين ـ كارشناس ارشد تغذيه

خرما، ميوه كوچك و بيضى‏شكل درخت نخل خرما است كه به فارسى «درخت خرما»، به عربى «نخل» و به انگليسى «Date - Palm» گفته مى‏شود. اين ميوه در كتب طب سنتى به نام «تَمْرْ» مى‏باشد. از خانواده Palmaceae بوده و نام علمى آن Phoenix dactyliferal است.

گياهان كمى مانند نخل خرما يافت مى‏شوند كه به صورت زراعى به كار برده شده و با زندگى آدمى نيز پيوستگى داشته باشند. اين مبالغه نيست كه بگوييم اگر نخل نبود، گسترش و پراكندگى آدمى به مناطق گرم و بى‏آب و علف جهان قديم، بسيار محدودتر مى‏شد. خرما نه تنها غذايى پرانرژى است بلكه به راحتى قابل نگهدارى و انبار كردن و حمل در مسافت‏هاى طولانى در صحرا مى‏باشد و با ايجاد سايه و محافظت در برابر بادهاى صحرايى محل مناسبى را براى اسكان صحرانشينان ايجاد مى‏كند. علاوه بر اين از نخل، محصولات متفاوت ديگرى جهت استفاده در توليدات كشاورزى و تغذيه دام‏هاى اهلى به دست مى‏آيد، به طورى كه عملاً هر يك از قسمت‏هاى نخل، كارآيى مفيدى دارند.

مركز اصلى خرما تاريخ مشخصى ندارد اما مدارك موجود در مورد نخل‏كارى به كشت اين گياه تا 4000 سال قبل از ميلاد مسيح(ع) در محلى كه هم‏اكنون در جنوب عراق قرار دارد، اشاره دارند. اما منابعى در مورد نخل از مصر باستان كشف شده است و نظر عمومى اين است كه ابتدايى‏ترين زمان نخل‏كارى مصادف با قديمى‏ترين تمدن‏ها بوده و از شمال شرقى آفريقا تا شمال غربى جلگه دجله و فرات ادامه يافته است.

مشخصات

درخت خرما كه ارتفاع آن 10 تا 20 متر مى‏شود، داراى تنه‏اى است استوانه‏اى صاف، بدون انشعاب كه آثار برگ‏هاى قديم درخت روى آن به صورت برجستگى‏هايى باقى مى‏ماند. درخت خرما درختى است دوپايه، عده‏اى از درخت‏ها نر و عده‏اى ماده هستند. اگر درخت از كشت دانه حاصل شده باشد، گل‏هاى آن پس از ده سالگى ظاهر مى‏شود و درخت شروع به گل دادن مى‏كند، ولى اگر درخت از پاجوش حاصل شده باشد (كه معمول اين است) پس از 4 تا 5 سال شروع به گل دادن مى‏كند. گل‏ها در اوايل ظهور در يك محفظه قهوه‏اى‏رنگ نسج گياهى قرار دارند و پس از اينكه گل‏هاى ماده با گرده گل‏هاى نر كه از درخت نر گرفته شده، تلقيح شدند، ميوه‏ها به تدريج ظاهر مى‏شوند. از مرحله گل بودن تا خرما شدن، هفت مرحله نامگذارى شده است كه هر كدام خواص درمانى نسبتا متفاوتى دارند. اما به علت عدم دسترسى همگان به آنها و پرهيز از طولانى شدن كلام، فقط به ذكر خواص درمانى مرحله هفتم يعنى خرماى كاملاً رسيده پرداخته مى‏شود.

ميوه رسيده خرما بسته به نوع آن به رنگ‏هاى قهوه‏اى روشن، قهوه‏اى و قهوه‏اى تيره مايل به سياه مى‏باشند و گوشتى شيرين داراى يك هسته بلند به طول 1 تا 3 سانتى‏متر و قطر 2 تا 5 ميلى‏متر است كه به صورت خوشه‏هاى بزرگ ظاهر مى‏شود.

خرما بومى مناطق گرمسير آفريقا و عربستان است و در ساير مناطق گرم جهان نيز كاشته مى‏شود. در ايران، كشت خرما در تمام مناطق گرمسير از جمله خوزستان، كرمان، فارس، بلوچستان و نواحى مركزى صورت مى‏گيرد.

خرماى تازه، بسته به درصد رطوبت به صورت نرم، نيمه‏خشك و خشك دسته‏بندى مى‏شود.

نواحى ساحلى شمالى خاورميانه در ابتدا Phonicia نام داشت كه منشأ اصطلاح يونانى اوليه براى نام خرما يعنى Phoneix است. امروزه، خاورميانه تأمين‏كننده سه چهارم خرماى جهانى مى‏باشد.

تركيبات شيميايى

در مراحل رشد و نمو ميوه خرما دامنه رطوبت آن از 85 تا 5 الى 10 درصد مى‏باشد. رطوبت خرما در مرحله‏اى كه به علت افزايش غلظت قند و كاهش آب به خودى خود از فساد جلوگيرى مى‏كند، به 24 درصد مى‏رسد. اكثر خرماهاى تجارتى داراى مقدار رطوبتى برابر 20 درصد هستند. از نظر تركيبات ميوه خرما، قندها جزء تركيبات غالب هستند. به طورى كه در كشورهاى قديمى توليدكننده خرما از آن بيشتر به عنوان منبع قندى استفاده مى‏شده است. براى درست كردن چاى، آب را با خرما مى‏جوشانند، چادرنشين‏ها شير را با خرما جوشانده و يا اينكه خرما را براى تأمين انرژى مورد نياز بدن خود مصرف مى‏كنند. يك كيلوگرم خرما با رطوبت 20 درصد، 3000 كيلوكالرى انرژى توليد مى‏كند كه بيشترين مقدار انرژى از قندهاى آن به دست مى‏آيد. قندهاى خرما تركيبى از ساكارز، گلوكز و فروكتوز است كه دو قند فروكتوز و گلوكز پس از تغيير شكل، به ساكارز تبديل مى‏شوند.

ميزان پروتئين و چربى موجود در گوشت خرما بسيار كم است. چربى بيشتر در منطقه پوست متمركز گرديده و اهميت آن در نگهدارى و محافظت از ميوه از لحاظ فيزيولوژيكى بيشتر از ارزش تغذيه‏اى آن است. در خرما بين 1 تا 3 درصد پروتئين يافت مى‏شود. اما به دليل كم بودن اسيدهاى آمينه موجود در آن، نمى‏توان از خرما به عنوان منبع تغذيه‏اى پروتئين استفاده كرد. در خرماهاى رسيده تجارى بين 2 تا 6 درصد از گوشت خرما را الياف خام (فيبر) تشكيل مى‏دهد. با وجود داشتن انواع ويتامين‏هاى آ، ب6، ب3 و فولات و همچنين مقدار قابل ملاحظه‏اى پتاسيم، بيشترين اهميت تغذيه‏اى خرما نقش آن در تأمين فيبر غذايى است.

در هر صد گرم قسمت قابل خوردن خرماى خام و خشك مواد مغذى و آب وجود دارد كه در جدول 1 آورده شده است.

خواص و كاربردهاى خرما

در ذكر خواص خرما اين سخن كافى است كه روزى ظرفى از خرما را خدمت حضرت امام صادق(ع) گذاشتند، آن حضرت فرمودند: «همانا در آن شفاى دردهاست.» طبق نظر حكماى طب سنتى، جوشانده 50 گرم خرما در 1 ليتر آب، شربت بسيار مؤثرى براى رفع خشونت و نرم كردن سينه است. به علاوه خرما براى درمان فلج، پاركينسون، تقويت كليه، نرم كردن مفاصل و رفع كمردرد مفيد مى‏باشد. در كشور هندوستان از صمغ درخت خرما براى درمان اسهال و معالجه بيمارى‏هاى مجارى تناسلى و ادرارى استفاده مى‏شود و از ميوه خرماى بدون هسته، براى نرم كردن سينه و به عنوان مليّن و همچنين بهبود آسم و ناراحتى‏هاى سينه و رفع سرفه بهره مى‏برند. ساير فوايد خرما شامل كمك به خون‏سازى (به دليل داشتن ويتامين فولات) و درمان سنگ‏مثانه مى‏باشد.

افرادى كه تمايل به مصرف يك مليّن غذايى جهت كمك به انجام فعاليت‏هاى دستگاه گوارش به طور طبيعى دارند، مى‏توانند چند دانه خرما را در هنگام شب در مقدارى آب بگذارند و صبح اول وقت آن را به همراه آبش ميل نمايند. اين شربت براى افراد مبتلا به رماتيسم هم مفيد است.

جدول 1- مواد مغذى كليدى در 100 گرم خرما

انرژى (كيلوكالرى)

300

پروتئين (گرم)

2/2

چربى (گرم)

5/0

كربوهيدرات (گرم)

72

منيزيوم (ميلى‏گرم)

36

كلسيم (ميلى‏گرم)

59

فسفر (ميلى‏گرم)

63

آهن (ميلى‏گرم)

3

سديم (ميلى‏گرم)

1

پتاسيم (ميلى‏گرم)

648

ويتامين آ (واحد بين‏المللى)

50

ويتامين ب1 (ميلى‏گرم)

09/0

ويتامين ب2 (ميلى‏گرم)

1/0

ويتامين ب3 (ميلى‏گرم)

2/2

فولات (ميكروگرم)

12

آب (گرم)

22

فيبر غذايى (گرم)

3

خرما و سرطان

خرما در پيشگيرى از سرطان به دليل داشتن مقدار زيادى منيزيوم نقش دارد. تحقيقات نشان مى‏دهد كه ميزان ابتلا به انواعى از سرطان در افراد ساكن نواحى خرماخيز جهان كمتر مى‏باشد.

مصارف خانگى خرما

منابع قديمى و جديد، اشاراتى بر مصرف خرما در تركيبات غذايى و آماده‏سازى غذا دارند. صفات خرما از نظر قند و كم بودن پروتئين و چربى بيانگر ضرورت نياز به افزودن تركيبات متفاوتى براى از بين بردن كمبودهاى غذايى بوده و شايد اين كار با رقيق كردن شيرينى طبيعى خرما و برخى اوقات افزودن اسيد كه خرما فاقد آن است، صورت مى‏گيرد. خرماى تازه را مى‏توان با شير و فراورده‏هاى آن مانند ماست، كره، پنير و كشك مخلوط نمود. خرما را همچنين در شيره تازه مى‏پزند و يا كاملاً با شير خشك مخلوط مى‏كنند. تركيبى از خرما، كره و عسل كه به آن (خبيس) مى‏گويند از زمان حضرت محمد(ص) مصرف مى‏شده است. در مورد تركيب خرما با پروتئين مى‏توان به تركيب خرما و ماهى اشاره كرد كه از زمان‏هاى دور به عنوان يك غذاى ثابت در منطقه خليج فارس استفاده مى‏شده است. خرماهاى چرخ‏شده مخلوط با روغن كنجد يك غذاى شناخته‏شده و تقريبا مؤثرترين و مفيدترين غذاى افرادى است كه در طى شب‏هاى سرد صحرا مى‏خواهند از آن عبور كنند.

يك مثال از مصرف ميوه‏ها و سبزيجات تركيب خرما با خيار يا هندوانه است كه با اين كار از شيرينى خرما كاسته شده و طعم خيار و هندوانه را افزايش مى‏دهد. در اين اواخر به تركيبات سالادهاى ميوه، خرما، مركبات، سيب، گلابى و ... نيز اضافه مى‏شود. تركيبات خرما و نشاسته را در جاهاى مختلف مى‏توان مشاهده كرد و به طور عادى، آنها را با پختن و سرخ كردن با هم درست مى‏كنند. مثال‏هاى ديگر شامل پختن خرما در شير تازه با پياز و آرد يا پختن خرما و برنج در شير كه براى مادرهاى شيرده به كار برده مى‏شود، است.

خرما را در فرنى، شيرينى‏ها و كلوچه‏هاى خانگى نيز به كار مى‏برند. يك شكل آن سرخ كردن خرماى چرخ‏كرده با آرد و شير و به شكل كيك در آوردن آنهاست. شيرينى ديگر خرما كه در ايام عيد در مكه مصرف مى‏شود Debiazaاست كه با تغليظ شيره خرما و مخلوط كردن آن با ليمو خشك و نعناع تا مرحله ژله شدن آنها صورت مى‏گيرد.

خرما و آجيل‏هاى گردو، پسته و بادام و همچنين بذر كنجد، تركيب مناسبى مى‏باشند كه براى مصارف خانگى تهيه مى‏شوند. آجيل‏ها همان گونه كه در مثال‏هاى پايين عنوان مى‏شد، نقش مهمى در مرباهاى خانگى دارند: پوست خرماهاى سفت را با چاقو جدا كرده، آنها را در ظرفى ريخته و با آب بجوشانيد تا نرم شود. هسته آن را خارج كنيد و مغز بادام يا پسته جاى آن قرار دهيد و خرما را به همراه آبليمو بجوشانيد تا شهد آن غليظ شود، آنها را درون شيشه يا ظروف لعابدار نگهدارى كنيد.

يك روش ديگر، افزودن بذر كنجد و پودر زنجبيل علاوه بر گردو قبل از فشرده كردن و نگهدارى مخلوط در شهد خرما درون شيشه است. مرباى خرماى تهيه‏شده در خانه نيز متداول است. مثال زير بيانگر اين موضوع است.

خرماهاى نيمه‏خشك را در آب بپزيد تا نرم شود. پوست و هسته آن را جدا كنيد و يك قطعه سير داخل آن قرار دهيد. نصف فنجان شكر به يك فنجان خرما بيفزاييد و آبليمو را نيز اضافه كنيد و آب اوليه كه براى جوشاندن خرما به كار برده بوديد به آن اضافه كنيد. روى شعله كم آن را بجوشانيد تا غليظ شود. به جاى قطعه سير و آبليمو مى‏توانيد از گردو استفاده كنيد تا نوع ديگرى از مربا را به دست آوريد.


فهرست منابع:

1 - Encyclopedia of Foods.

2ـ ايران‏منش، سيدمصطفى. مقدمه‏اى بر تكنولوژى كاربردى توليد خرما، سازمان چاپ المهدى(عج)، قزوين، 1379.

3ـ مهرين، مهرداد. خواص ميوه‏ها و خوراكى‏ها، انتشارات خشايار، تهران، 1371.

4ـ ميرحيدر، حسين. معارف گياهى (جلد دوم)، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، تهران، 1377.


مطالب ديگر:

خرما

از فضیلت های بی شمار خرما در بسیاری از آیات و احادیث یاد شده که از جمله آن میتوان به آیه ۲۵ سوره ی مریم اشاره کرد که میفرماید: و هزی الیک بجذع النخله تساقط علیک رطبا جنیا: نخل را بجنبان تا خرمای تازه چیده برایت فرو ریزد. وهمچنین از پیامبر گرامی اسلام نیز نقل شده که از خوردن غذای عشاء خود داری نکنید حتی اگر شامل چند عدد خرما باشد. غفلت از غذای عشاء عمر را کوتاه می کند. ونیز از امام علی (ع) نقل شده که کام کودکان خود را با خرما بگشایید .پیامبر با حسن و حسین چنین کرد.

خرما به دلیل دارا بودن مقدار زیادی منیزیم از ابتلا به انواع سرطانها جلو گیری می کند مانند سرطان معده  سرطان کلون و غیره از دیگر خواص خرما میتوان به ملین بودن آن اشاره کرد البته برای مشاهده تاثیر بهتر آن  میتوانید حدود ۶ عدد خرما را در دو لیوان آب جوش خیسانده وصبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید یا اینکه بعد از میل کردن تعدادی خرما بلافاصله یک تا دو لیوان آب گرم روی آن بنوشید. خاصیت دیگر خرما خنثی کردن اسید اضافی معده است . اسید اضافی معده باعث ترش کردن و دل درد میشود در این هنگام می توانید چند عدد خرمای تازه را له کرده در آب جوش بیاندازید و پس از هم زدن میل کنید. همچنین اگر میخواهید خواب راحت تری داشته باشید میتوانید قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید.

خرما بر روی انقباضات رحمی نیز تاثیر گذار است بنابر این باعث تسریع  و راحت شدن زایمان نیز می شود . این میوه دارای ترکیبات دارویی کورتن نیز میباشد به همین جهت برای تسکین درد های مفصلی نیز مفید است .خرما برای بچه ها و افراد سالمند یسیار مفید است و می توان آن را به صورت میوه یا به جای قند و شکر برای نوشیدن چای استفاده کرد. جالب است بدانید که خرما بسیار سریع هضم و جذب بدن می شود به صورتی که از خوردن آن تا جذب شدنش ۲۰ دقیقه بیشتر طول نمی کشد.


مطالب ديگر:

● خواص خرما
پیامبر خدا (ص): برشما باد برنی (نوعی خرما )،چرا که خستگی را می برد ،دربرابر سوز سرما گرمی می دهد دربرابرگرسنگی سیرمی کند و درآن هفتاد ودوباب شفااست .
▪ امام علی (ع) : " خرما بخورید ؛چرا که شفای دردها درآن است . "
پیامبر خدا(ص):"خرمای برنی شیطان را به دیوانگی می افکند ؛پشت را قوی می سازد ؛برتوان جنسی می افزاید ؛انسان را از شیطان دور می سازد ؛غذا را هضم میکند ؛درد را می برد ودهان را خوشبو می سازد .
▪ پیامبر خدا (ص) : "خرما چه خوش سحری است "
● خواص خرما برای خانمهای باردار و تازه زا
پیامبر خدا (ص): " به زن در ماهی که فرزند به دنیا می آورد خرمای تازه بدهید ؛چرا که در این صورت کودک وی بردبار و پاک خواهد شد .
▪ پیامبر خدا (ص) : "به زنان تازه زائوی خرمای تازه بدهید و اگر خرمای تازه نبود خرمایی دیگر .نزد خداوند ،هیچ درختی عزیزتر از آن درخت که مریم در زیر آن فرود آمد نیست . "
▪ پیامبر خدا (ص) :" چون زن فرزند به دنیا آورد ،باید نخستین چیزی که می خورد خرمای تازه باشد و (س) هنگامی که عیسی (ع) رابه دنیا آورد می داد .
▪ پیامبر خدا (ص) : " به زنان خود در دوره نزدیک زایمان خرما بدهید ؛زیرا هر کس که دردوره نزدیک زایمان غذایش خرما باشد ،فرزندش بردبار زاده خواهد شد . خوراک مریم ،هنگامی که عیسی رازاد همین بود در حالی که اگر خدا غذایی بهتراز خرما برای او سراغ داشت همان را به وی می خوراند .
▪ امام علی (ع) : " زن باردار هیچ خوراکی نمی خورد و هیچ دارویی به کار نمی گیرد که برتر از خرمای تازه باشد .
▪ خوردن خرمابا خربزه وخیار
▪ امام صادق (ع): " پیامبرخدا (ص)خرمای تازه را با خربزه می خورد . "
▪ امام علی(ع):" کام کودکان خود را با خرما بگشایید . پیامبر با حسن و حسین چنین کرد . "
● آویشن
▪ امام کاظم (ع):" داروی امیرالمؤمنین (ع) آویشن بود .اومی فرمود :"آویشن برای معده پرزی همانند پرز پارچه های مخملی می شود . "
امام صادق (ع) فرمود :چهارچیز ،چشم را جلا می دهد ،سودمند است و هیچ زیانی ندارد .
"درباره آنهااز امام پرسیدند .فرمود :آویشن و نمک ،وقتی با هم باشند و نانخواه و گردو وقتی که با هم باشند .
به ایشان گفتند :این چهارچیز وقتی که با هم باشند به چه کار می آیند ؟
فرمود :نانخواه و گردو چون در برهم قرار گیرند بواسیر را می سوزانند ،باد را دور می کنند ،رنگ پوست را زیبا می سازند ،معده را مقاومت می دهند و کلیه ها را گرم می کنند .
اما آویشن و نمک چون دربرهم قرار گیرند بادهارا از دل برون می رانند ،انسدادها را می گشایند ،بلغم را می سوزانند ،آب منی را زیاد می کنند ،بوی دهان را خوش می سازند ،معده را نرمی می دهند ،بوهای بدرا از دهان می برند..
در احادیث است که آویشن ،پرز معده را می رویاند و معده را پالایش می دهد .


خرما موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شودبنابراین ازبسیاری ازبیماری هاجلوگیری به عمل می آورد.

-         منبع مهمی برای تأمین انرژی بدن است زیرا مقدارزیادی قندمیوه – فروکتوزرا دارد.

-         خرما غذای مغزوسلول های عصبی می باشدزیرا حاوی گلوکزوفسفرمی باشدوموجب نشاطوسرحالی می شود.

-         مصرف مستمرآن موجب رفع کم خونی می شودزیراآهن فراوان دارد.

-         شبکوری رامعالجه می کندچون ویتامینA,دارد ورطوبت چشم راحفظ می کند.

-         ازمبتلا شدن به سرطان جلوگیری می کندزیرا حاوی منیزیم می باشد.

-         موجب استحکام استخوان ودندان ها می شودزیرا حاوی ویتامینDوفسفراست که موجب جذب کلسیم می شود.

-         اگرباروغن زیتون یاکله جوش خورده شودبرای درمان زانودرد،کمردردوپوکی استخوان بسیارمفیداست.

-         پاک کننده روده ها ودافع سموم بدن است.

-         به خاطرداشتن ویتامینEو... ازسقط جنین جلوگیری می کند.

-         خرما با ایجادحرارت زیاد باعث ازبین رفتن رطوبت هایی که درقسمت نای تجمع یافته ومحیط مناسبی برای رشدمیکروب ها فراهم کرده راازبین می بردبه همین دلیل خرما بهترین درمان کننده بیماری های بدخیم است.

-         خرما از بافت ها دربرابرعفونت ها- خصوصاَ عفونت های مخاطی محافظت می نماید وبرای رشد ونموبدن مفیداست به دلیل اینکه ویتامین Aدارد.

-         خستگی واختلالات قلبی رابرطرف می کند.

-         ازتحلیل عضلات وکم حجم شدن آنها جلوگیری می کند.

-         خرما به دلیل داشتن پتاسیم ومنیزیم درتعادل یون های بدن نقش مؤثری دارد.

-         موجب شستشوی خون ازموادزائدمی شود.

-         رطوبت بدن را جذب کرده ومانع تجمع چربی می شود.

-         سبب می شود کبدبه طورطبیعی کارکند.

-         به دلیل داشتن پتاسیم اززخم معده پیشگیری می کند.

-         مفیدبرای سوء هاضمه وناراحتی تنفسی (آسم).

-         موجب سلامتی مخاط بینی وحلق می شود.

-         مفیدبرای فکروافزایش حافظه.

-         خرماعطش را فروکش می کند. بنابراین برای مناطق گرمسیری بسیارمناسب است.

-         موجب تقویت قوای جنسی می شود.

-         اگرمردوزن سه ماه قبل ازانعقادنطفه درشب هفت دانه خرما بخورنداگرفرزندی نصیبشان شود به اذن الله پسرخواهد بود.

-         موجب برطرف شدن استرس،اضطراب وعصبیت می شود به دلیل داشتن ویتامین های گروه B

-         موجب تقویت عضلات می شود.

-         خرما پیری را به تأخیرمی اندازد.

-         اگرمستمراَ صبحانه خورده شودموجب ازبین رفتن کرم های روده می شود.

-         موجب تنقیه ریه می شود.

-         موجب پیشگیری از:ریزش مو،ترک لب،تکه شدن ناخن ها،فلج شدن وبیماری های کبدی می شود.

-         برطرف کننده خستگی،سستی وبی حالی می باشدزیراموادآن زودجذب بدن می شود.

-         فشارخون راتنظیم می کند.

-         كولن(روده بزرگ)راپاک می کند.

-         جوشانده خرما           رفع گلودردوسرفه

-         خرما + پرتقال              رفع ورم معده

-         دم کرده خرما + شنبلیله            رفع تب های بلغمی

-         خرما+ شنبلیله             اضافه شدن وزن

-         شیره خرما+ شیره انگور+مغزگردو:  هرروز یک قاشق            کمک به رفع نازایی درزنان

-         خرما + شنبلیله پخته        درمان جرب

-         بواسیر              پودر هسته خرما باروغن زیتون مخلوط کرده وبه محل بمالند.

-         مفیدجهت:سیاه سرفه،خشکی مو،غلبه بلغم،سرماخوردگی ،ناراحتی پروستات،ضعف بدن،مسمویت،کمردرد،کم خونی،روماتیسم،نقرس،زیادی اسیداوریک،یبوست،گواتر،سل،سرطان،رفع آروغ،ناراحتی شنوایی،افزایش شیرمادران،افزایش اسپرم،جوش های غرورجوانی،صرع،MS،آرترید،روماتئید،ضعف شنوایی وبینایی،اسهال مزمن،سیاتیک،ضعف کلیه،مشکلات ریوی


http://www.tabesh.net/

 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو
درباره وبلاگ
Commercials Affair & Packing Different Kinds Of The Dates, Grains & Dried Fruits
Telefax: (0098-21)44563364
Email: Dolondeh@gmail.com

 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM





Powered by WebGozar

(Translator)